PlanH Werkt | Persoonlijke begeleiding | Het succesverhaal van Rogier Sweens, onze begeleider op de Houtwerkplaats
18140
post-template-default,single,single-post,postid-18140,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Het succesverhaal van Rogier Sweens, onze begeleider op de Houtwerkplaats

Het succesverhaal van Rogier Sweens, onze begeleider op de Houtwerkplaats

Op een donderdagmiddag in april spreek ik Rogier Sweens op de assemblageafdeling van de dagbesteding van participatiecentrum Gewoon Goed Uden. Rogier is als werknemer aanwezig op de assemblageafdeling en maakt tijd vrij voor het delen van dit succesverhaal, ondertussen drinken we gezellig samen een kop koffie. Rogier is open over zijn verhaal, zijn zoektocht en neemt mij hierin mee.

“Rogier is getrouwd, vader van een zoon en dochter en woonachtig in Uden”

Rogier vertelt dat hij 19 jaar lang voor dezelfde werkgever in Uden heeft gewerkt, als medewerker binnen de calamiteitenbranche. Na een calamiteit, bijvoorbeeld een brand, werd hij samen met een team ingezet om alles schoon te maken en veilig te stellen. Mooi werk, dat hij altijd met plezier heeft gedaan. Helaas is zijn contact met de werkgever niet altijd even goed geweest. Lange tijd is hij onvriendelijk bejegend en uiteindelijk werd de situatie onhoudbaar. Een opstapeling van vervelende gebeurtenissen maken dat Rogier totaal opgebrand thuis komt te zitten.

Rogier zoekt in die periode actief hulp en komt terecht bij GGZ Oost-Brabant, vanuit daar wordt dagbehandeling ingezet en krijgt Rogier EMDR therapie. Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een bewezen therapie die kan worden ingezet bij het verwerken van nare en ingrijpende ervaringen. Beide vormen van behandeling slaan aan en maken dat Rogier opkrabbelt en langzaam weer mens wordt. Echter na het beëindigen van de behandelingen valt Rogier in een gat. Hij heeft geen werk en weet niet hoe verder vooruit te komen, ook heeft hij geen contactpersoon bij het UWV of de Gemeente Uden.

Via Social Media valt zijn oog op PlanH Werkt & Gewoon Goed Uden. Hij volgt de activiteiten van beiden via Facebook en gaat zich inlezen op de website van PlanH Werkt. Langzaam komt hij meer te weten over re-integratie trajecten en dan trekt hij zelf de stoute schoenen aan. Rogier neemt telefonisch contact op met PlanH Werkt en maakt een afspraak met Hans van Boxtel. Hans is als oprichter van PlanH Werkt al jaren werkzaam als sociaal psychiatrisch verpleegkundige en arbeidsdeskundige. Rogier omschrijft de eerste afspraak bij PlanH Werkt als warm, er was meteen een klik en voelde zich meteen op zijn plek. Dat laatste is erg belangrijk voor hem, hij had zich allang niet meer ergens thuis gevoeld. Niet alleen blijkt er een klik met Hans te zijn, maar ook andere deelnemers en collega’s zijn vriendelijk!

Rogier gaat verder met zijn verhaal: “Samen met Hans ben ik gaan kijken naar wat ik nodig had, we hebben contact gezocht met de Gemeente Uden en vanuit een WMO indicatie mocht Hans mij persoonlijk gaan begeleiden. Wekelijks heb ik gesprekken met Hans gevoerd. Deze gesprekken hebben ervoor gezorgd dat ik weer vertrouwen heb gekregen in mijn eigen kunnen. Tijdens deze gesprekken hebben we zorgvuldig gekeken naar mijn psychische kwetsbaarheid, het mag er zijn en maakt mij de persoon die ik ben.

Naast de wekelijkse gesprekken ben ik bij participatiecentrum Gewoon Goed Uden activiteiten op gaan pakken. Als deelnemer ben ik activiteiten op de houtafdeling uit gaan voeren. Ik ontving van de houtwerkplaatsbegeleiders en van andere deelnemers veel waardering. Mijn creativiteit kwam tot bloei. Deze mensen hebben ervoor gezorgd dat ik weer in mijn kracht kwam te staan; dat ik weer functioneerde op een goed niveau en dat ik dit zelf ook zag. Zij gaven mij het vertrouwen in mezelf terug en gaven mij het advies om met hout verder te gaan werken.

Ook ben ik deel gaan nemen aan het PFP, het Personal Fit Program, van Gewoon Goed Uden. Binnen dit sportprogramma beweeg je in een groep, binnen jouw eigen mogelijkheden. Ik heb mezelf in deze periode weer kunnen motiveren tot bewegen. Tijdens het bewegen heb ik geleerd om mijn hoofd leeg te maken. De coaching vanuit de begeleiding van PlanH Werkt en van de trainer van BodyVision is enorm helpend geweest. Naast bewegen is er ook altijd tijd voor een geintje of een goed gesprek.”

“leuk weetje, Rogier bedacht de naam Krinkel van de creatieve winkel van Gewoon Goed”

Rogier vervolgt: “De gesprekken met Hans, de activiteiten op de houtafdeling en het deelnemen aan het PFP maakt dat ik me beter voel dan ooit. Mijn directe omgeving ziet weer een glinstering in mijn ogen, ik heb weer praatjes en ik haal weer streken uit. Ook heb ik het fantastische aanbod gekregen om in dienst te komen bij PlanH Werkt & Gewoon Goed Uden. Ik haal enorm veel energie uit het ondersteunen van mensen, mensen die in hetzelfde schuitje terecht gekomen zijn als ik. Mijn ervaringskennis wil ik gaan inzetten en gebruiken, als ervaringsdeskundige om zo andere mensen te ondersteunen en in hun kracht te zetten. Ik ben een 2.0 versie van mezelf, een verbeterde versie, waar ik enorm trots op ben.

Tijdens de eerste stakeholder bijeenkomst op 23 maart noemde wethouder Maarten Prinssen van Gemeente Uden mij een ambassadeur van PlanH Werkt. Een mooie titel, die ik ook graag uitdraag naar buiten. Mijn boodschap naar andere mensen is; zoek de kracht om te kunnen herstellen, zoek daarbij de juiste ondersteuning en begeleiding. Ik heb dit gevonden bij PlanH Werkt.”

Op maandag 6 september starten de eerste activiteiten in het centrum voor positieve gezondheid: “Gewoon Herstel”. De focus ligt op ondersteuning van het eigen herstelproces. Je kunt er in gesprek met ervaringsdeskundigen, zoals Rogier. “Gewoon Herstel” biedt verschillende activiteiten aan met variatie genoeg om het beste uit jezelf te halen. Dus doe mee! De activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk.

“Rogier rijdt in zijn vrije tijd graag in oldtimers, houdt van Halloween feestjes en is graag creatief bezig met hout en glas in lood.”

Wil jij graag kennis maken met Rogier en samen een kop koffie drinken in het Gewoon Café?
Rogier is op maandagmiddag, woensdag en vrijdagochtend werkzaam in de houtwerkplaats en als intern medewerker, ter ondersteuning van het huismeesterschap. Je kunt hem bereiken via e-mail op r.sweens@planhwerkt.nl