Voor alle adviezen rondom ziekteverzuim, arbeids(on)geschiktheid, polisvoorwaarden en wet- en regelgeving op het gebied van sociale zekerheid. We denken als professionele partner mee, realiseren praktische oplossingen. We richten ons op mogelijkheden en kansen binnen het werk zodat mensen prettig kunnen werken in een baan die bij hun situatie past.
Een arbeidsdeskundig onderzoek kan helderheid verschaffen wanneer een werknemer (langdurig) ziek is. Is werkhervatting mogelijk, en zo ja, kan dit binnen de eigen organisatie of moet er een nieuwe werkgever worden gezocht? In een arbeidsdeskundig onderzoek worden de volgende drie vragen beantwoord:
Als duidelijk is wat de medewerker aankan en wat verwacht mag worden, worden oplossingen geformuleerd. De arbeidsdeskundige adviseert over mogelijkheden om het werk te hervatten, een eventueel re-integratietraject en mogelijkheden binnen of buiten de organisatie.
Een arbeidsdeskundig onderzoek kan in de volgende situaties zinvol zijn:
Hoe gaat een arbeidsdeskundig onderzoek in zijn werk? Elke arbeidsdeskundige kent zijn of haar eigen aanpak en deze is uiteraard afhankelijk van de situatie. In grote lijnen ziet elk arbeidsdeskundig onderzoek er wel min of meer hetzelfde uit. Vaak worden eerst gesprekken gevoerd met de bedrijfsarts en werkgever over de functie, de organisatie, andere functies, het verloop, het functioneren van de medewerker en hun visie op mogelijkheden en oplossingen. Vervolgens vindt er een bedrijfsonderzoek plaats, waarbij de mogelijkheden binnen de eigen organisatie worden geïnventariseerd. De bevindingen uit dit onderzoek wordt verwerkt in een rapport en teruggekoppeld naar de betrokkenen. In sommige gevallen wordt ook overlegd met het UWV en de arbodienst.
Aangesloten bij: